Bo Luc Lac (Vietnamese Shaken Beef)

Bo Luc Lac

Een van de populairste Vietnamese gerechten hier in het Westen, is Bo Luc Lac. Bo staat voor rundvlees en de Luc Lac refereert aan het schudden van de wok tijdens het bakken van het vlees. Op sommige menukaarten is dit vertaald als "Vietnamese Shaken Beef". Met zo een naam verwacht je dat het vlees bibberend op het bord ligt. Niet een al te aangenaam beeld, dus kijk nog maar eens naar de foto en overtuig jezelf ervan dat het heerlijk smaakt.

IngrediĆ«nten: 

500 gram rosbief, biefstuk of ossenhaas, in stukken gesneden van ong. 2 bij 2 cm

Voor de marinade:
3 tenen knoflook, fijngehakt
3 el oestersaus
2 el vissaus
1 el sojasaus
1 el donkere sojasaus
1 tl sesamolie
zwarte peper, naar smaak
flinke snuf suiker

Dressing:
2 sjalotjes, in dunne plakjes
1 tl suiker
snufje zout en peper
1 el rijstazijn
scheutje water
olie

olie (geen olijfolie)

200 gram rucola of een andere pittige slasoort
4 tomaten
optioneel: 1 rode ui, in dunne plakjes gesneden

Bereidingswijze: 

Marineer het vlees in de knoflook, oestersaus, vissaus, sesamolie, sojasaus en suiker. Laat dit minimaal een uur staan. Of doe dit de avond van te voren.
Maak de dressing door de suiker op te lossen in een scheutje water. Meng hier de rijstazijn, zout, peper en sjalotjes door. Zet weg.
Verhit de wok op hoog vuur en giet er een scheut olie in. Doe het vlees in de wok en verspreidt het, zodat het 1 laag vormt. Laat een minuut liggen, zodat het vlees een knapperig korstje krijgt. Schud de wok zodat je een andere kant van het vlees kan bakken. Laat het vlees weer 30 sec tot een minuut liggen om het korstje te vormen. Bak het vlees op deze manier nog 2 Ć” 3 minuten tot het medium gebakken is.
Vermeng de sla en de rode ui met de helft van de dressing en meng de tomaten met de andere helft van de dressing. Leg het op een bord en schep de rosbief op de rucola, zodat deze iets verwelkt. Serveer met witte rijst.

Keuken: 
Vietnamese
Personen: 
4 personen
Bereidingstijd: 
10 - 20 min
Menugang: 
Hoofdgerecht
Vegetarisch: 
Nee