Mieng kum - Thaise wrap

Thaise wrap

Mieng kum is een makkelijk en heerlijk hapje om te maken en om te serveren op een feestje. Het ziet er niet alleen leuk uit, maar de smaakexplosie in je mond maakt van dit gerecht een extreem verslavend hapje.
Je neemt een blaadje en je legt een klein beetje van het volgende erop:
Sjalotjes voor het aroma en de pit, pinda's voor de crunch en de volle zoutige smaak, gember voor warmte en pit, chillies voor die kick in je mond, de kokos geeft het een lekker zoetje dat je aan verre tropische oorden doet denken, de limoen balanceert het met frisse citrus en de garnaaltjes geven een lekkere zoute smaak. Afgemaakt met een klein beetje zoutige karamelachtige saus.
Klinkt dat niet ontzettend lekker?
Betelblaadjes kan je soms in de toko krijgen, maar vervang het rustig door spinazieblaadjes of little gem blaadjes.
Voor de vegetariërs onder ons, laat de garnaaltjes eruit en vervang dit door een paar vlokjes zeezout. Je hebt namelijk dat zoutige nodig.
En hoe serveer je dit? Je kunt ervoor kiezen om de blaadjes te vullen en mooi op een bord neer te leggen. Je kan ook alle ingrediënten voor de vulling in schaaltjes doen, de blaadjes en de saus ernaast leggen en je hebt een 'wrap your own snack' feestje.

Ingrediënten: 

Voor de saus:
½ el zeer fijn gehakte galangal (ook wel laos genoemd)
2 el fijngehakte sjalotjes
200 ml water
250 gram fijngehakte Thaise palmsuiker
1 el vissaus of sojasaus
2 el geroosterde kokosrasp
2 el fijngehakte ongezouten pinda''s

Voor de vulling:
ca. 25 betelblaadjes, spinazieblaadjes of little gem blaadjes
5 el ongezouten grofgehakte pinda's
1 fijngehakte onbespoten limoen (met schil, hoe dunner de schil, hoe beter)
5 el fijngehakte sjalotjes
3 el fijngehakte gember
1 el fijngehakte Thaise chillies
3 el geroosterde kokosrasp
4 el fijngehakte gedroogde garnaaltjes (of vervang door vlokjes zeezout)

Tip: dit gerecht wordt veel lekkerder als je verse kokos raspt en roostert.

Bereidingswijze: 

Maak de saus: in een vijzel stamp je de galangal en sjalotjes tot een puree. Verhit in een steelpan de galangal/sjalot puree met het water, palmsuiker en vissaus/sojasaus. Breng aan de kook en reduceer het vuur tot medium. Laat rustig koken tot de saus met de helft is ingekookt.

Rooster de kokos in een wok, zonder olie, op medium vuur onder voortdurend roeren. Zodra de kokos een mooie goudbruine kleur heeft, is deze klaar. Hou 2 eetlepels apart voor de saus en doe de rest in een schaaltje.

Snij alle ingrediënten, behalve de blaadjes, voor de vulling. Zet klaar in schaaltjes. Doe de blaadjes op een bordje.

Bestrooi de saus met de pinda's en kokosrasp.

Leg op elk blaadje een klein beetje van alle ingrediënten en doe er een beetje saus op.

Keuken: 
Thaise
Personen: 
4 personen
Bereidingstijd: 
20 - 30 min
Menugang: 
Amuse
Vegetarisch: 
Ja
Feestdag / special occasion: 
Kerst